Türkiye sandık başında dünyanın gözü Türkiye’de! Fransız, Yunan, İngiliz 28 Mayıs zaferini unutmadı: Sıra 31 Mart’ta

Türkiye yerel seçimler için sandık başına giderken dünya basınının gözü de başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye’de. İngiliz, Fransız, Yunan ve Orta Doğu gazeteleri yerel seçimleri dakika dakika takip ediyor. Batı basını, Başkan Erdoğan’ın 2023 genel seçimlerindeki başarısını hatırlatırken 28 Mayıs zaferinin hala unutulamadığını da gösterdi. Muhalefetteki parçalanmaya dikkat çeken Batı basını, muhalif seçmenin sandık başına gitmeyebileceğini vurguladı. İşte, dünya basınında manşet manşet 31 Mart seçimleri…

Giriş Tarihi 31 Mart 2024, 15:52 Güncelleme 31 Mart 2024, 19:15
Türkiye sandık başında dünyanın gözü Türkiye’de! Fransız, Yunan, İngiliz 28 Mayıs zaferini unutmadı: Sıra 31 Mart’ta

İÇİNDEKİLER

Türkiye 2024 yerel seçimleri için sandık başına geçerken dünyanın gözü de özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de. Fransa'dan İngiltere'ye, Yunanistan'dan ABD'ye dünya basını Türkiye'deki yerel seçimleri dört gözle takip ediyor.

FINANCIAL TIMES: 28 MAYIS'TAKİ EZİCİ ZAFER 31 MART'I EN ÖNEMLİ SEÇİM YAPTI
İngiliz Financial Times ise Başkan Erdoğan'ın 28 Mayıs genel seçimlerinde muhalefeti ezici bir yenilgiye uğrattığını hatırlatırken 31 Mart yerel seçimlerinin ise en önemli yerel seçim olarak görüldüğünü belirtti.

REUTERS: 31 MART ERDOĞAN'IN ROLÜNÜ GÜÇLENDİRECEK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 Başkanlık seçimlerindeki başarısını hatırlatan Reuters, 31 Mart'ta AK Parti'nin kazanacağı zaferin Başkan'ın Türkiye'deki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti.

İNGİLİZ DAKİKA DAKİKA TAKİP EDİYOR

İngiliz Reuters, yerel seçimleri adeta dakika dakika takip ediyor.

31 Mart yerel seçimlerinin özellikle Kürt ve muhafazakar seçmenin kararı ile şekilleneceğine dikkat çeken dünya basını, Fatih Erbakan başkanlığındaki Yeniden Refah Partisi'nin İstanbul'da ve de Şanlıurfa'da etkili olacağına yönelik iddiaları vurguladı.

FRANCE 20: ERDOĞAN ZAFER KAZANDI MUHALEFET PARÇALANDI

Fransız gazetesi France 24 "Türkiye yerel seçimlere hazırlanırken Erdoğan'ın partisi İstanbul'u yeniden ele geçirmeyi hedefliyor." başlığını kullandı ve muhalefetin 2023 genel seçimlerinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferi ile büyük yara aldığını ve parçalandığını vurguladı.

EL CEZİRE: ERDOĞAN İSTANBUL'U ALMAYI KAFAYA KOYDU

Katar merkezli El Cezire, Başkan Erdoğan'ın 1994 yılında belediye başkanı olarak siyasi kariyerine başladığı 16 milyon nüfuslu İstanbul'u geri almayı kafaya koyduğunu yazdı ve yerel seçimlerde AK Parti'nin güçlü bir gösteri yapmasının 2028'den sonra da iktidarda kalmasını sağlayan yeni bir Anayasa hazırlama kararlılığını güçlendireceğini belirtti.

BBC'DE YENİDEN REFAH VURGUSU

BBC, Ekrem İmamoğlu üzerinden algı siyaseti yürütürken bugünkü seçimi kazanması halinde 2028'de ise CHP'nin genel başkan adayı olacağını öne sürdü. Öte yandan BBC, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile dağılan Altılı Masa ittifakının Ekrem İmamoğlu'nun kazanma ihtimalini düşürdüğüne dikkat çekerken Yeniden Refah krizine de dikkat çekti.

EURONEWS: MUHALİF SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİTMEYEBİLİR

Euronews, Türkiye'de tüm büyükşehir belediyeleri, belde ve ilçe belediye başkanlıkları ile mahalle yönetimlerinde bir milyondan fazlası ilk kez oy kullanacak 61 milyon seçmen olduğunu belirtti ve Türkiye'de seçimlere katılımın her zaman yüksek olduğuna dikkat çekti.

Muhalif seçmenin hayal kırıklığına uğradığına dikkat çeken Euronews, sandık başına gitmeyebileceğini öne sürdü.

KATHİMERİNİ: İSTANBUL'DA KIYASIYA YARIŞ

Yunan gazetesi Kathimerini anketlere göre Murat Kurum ile Ekrem İmamoğlu arasında kıyasıya bir yarış olduğuna dikkat çekerken Kürt ve muhafazakar seçmenin seçimde belirleyici olabileceğini belirtti.

AL MAYADEEN: EN BÜYÜK MÜCADELE İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE

Beyrut merkezli Al Mayadeen, yerel seçimlerde en büyük mücadelenin İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşanacağını vurguladı.

NEW YORK TIMES: MUHALEFET DAĞILDI

New York Times da Başkan Erdoğan'ın 28 Mayıs zaferini hatırlatırken muhalefetin hezimetinin Altılı Masa'nın hezimetinin ardından koalisyonun dağıldığını belirtti. Öte yandan Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Belediye Başkanlığını kazanmasının ise muhalefeti yeniden birleştirebileceğine dikkat çekti.

SKAİ'DEN İMAMOĞLU PROPAGANDASI

Yunan Skai de diğer birçok gazete gibi algı yönetimine başvururken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilecek ismin gelecekte cumhurbaşkanı olabileceğini belirterek Ekrem İmamoğlu'nun PR ajanslığı görevini üstlendi.