Terörden uzak PKK'dan 'Irak' | Bağdat'tan sınır hattına asker Zaho'ya üsler! Kandil'e 'ölümcül darbe' öncesi elebaşları panik içinde

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat çıkarması sonrası Irak'tan PKK'ya karşı ilk somut adım geldi. İmzalanan 'güvenlik iş birliği' çerçevesinde Irak askerleri 33 yıl sonra sınır hattına konuşlandı. Zaho'ya bağlı köylerde de 2 üssün kurulduğu öğrenildi. PKK'ya ölümcül darbe vurmak için hazırlıklar ise son sürat sürüyor. Bir yandan da Kandil'i korku dağları sarmış vaziyette. Elebaşı Cemil Bayık ve Duran Kalkan endişeli. Kalkan "En kritik mücadele sürecindeyiz" sözleriyle son çırpınışı kabullendi. PYD elebaşı Salih Müslim ise acziyet itirafında bulundu. Müslim, "Türkiye her yeri ele geçirdi! SİHA'larla vuruyorlar bizimkiler beceriksiz" dedi.

Giriş Tarihi 30 Nisan 2024, 11:40 Güncelleme 30 Nisan 2024, 14:26
Terörden uzak PKK’dan ’Irak’ | Bağdat’tan sınır hattına asker Zaho’ya üsler! Kandil’e ’ölümcül darbe’ öncesi elebaşları panik içinde

İÇİNDEKİLER

Türkiye, güney sınırlarında bir 'teröristan' kurulmasına asla müsaade etmeyecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, bu konuda kararlıyız. Terör çukurlarının dümdüz edilmesi şart" diyerek harekat sinyali vermesi ve Bağdat - Erbil hattında yaptığı tarihi ziyaretler sonrası PKK'ya ölümcül darbe vurmak için hazırlıklar sürüyor.



Erdoğan Irak çıkarmasında terör örgütü PKK'nın ülkedeki varlığına karşı ortak mücadele konusunun önemine dikkat çekti. Ankara - Bağdat hattında Güvenlik İşbirliği Mutabakat Zaptı, Askeri Eğitim İşbirliği Mutabakat Muhtırası ve 24 anlaşma imzalandı.


BAĞDAT ÇIKARMASI SONRASI IRAK'TAN SOMUT ADIM

Gelişmeye müteakip Irak, Türkiye ile imzaladığı güvenlik iş birliği çerçevesinde 1991'de Körfez Savaşı'nın ardından çekildiği sınır hattına yeniden askerlerini konuşlandırdı. Bağdat yönetimi Türkiye sınırı yakınlarındaki Zaho ilçesine bağlı Kişani köyünde 2 askeri üs kurdu.

Milliyet'te yer alan habere göre; Türk ve Irak silahlı kuvvetleri arasında istihbarat iş birliği ve eşgüdümü sağlayacak ortak merkezin esaslarını belirlemeye yönelik müzakereler sürdürülüyor. Irak yönetimi, Suriye sınırında ise geçişlerini engellemek için fiziki tedbir almayı planlıyor.

Irak'tan bir heyet Türkiye'ye gelerek sınırda alınan önlemler ile gelişmiş güvenlik sistemlerini yerinde inceledi. Türkiye, Irak'a sınır güvenlik sistemleri konusunda destek vermeye hazır olduğunu iletti.


SINIR GÜVENLİĞİ İŞBİRLİĞİ

Irak ile artan temas trafiği ve güvenlik toplantılarının ardından bu ülkenin sınır birlikleri, Şubat ayından itibaren Kuzey Irak'ta konuşlanmaya başladı.

TSK, Irak'ın kuzeyinde icra ettiği harekatlarda, Irak güvenlik birimleri ile yakın koordinasyon içinde bulunuyor. İkinci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyet, Iraklı komutanlar ile 12 Mart'ta Pençe - Kilit Harekat bölgesinde sınır güvenliği toplantısı icra etmişti.



IRAK GÜÇLERİ DUHOK, AMEDİ, ŞELAZ BÖLGELERİNE KONUŞLANDI

Irak ordusunun sınır birimine bağlı bir tugay, Şubat ayının ikinci yarısından itibaren Duhok'un Amedi ve Şeladiz bölgelerinde konuşlandırıldı.

Söz konusu bölge Pençe - Kilit Harekatı bölgesindeki Zap ve Metina bölgelerinin karşısındaki iç kısımlarda yer alıyor. Irak basınında yer alan haberlere göre; sınır birlikleri Zaho bölgesindeki Kişani köyü alanında da iki üs kurdu.

Güvenlik kaynakları da, Irak sınır muhafızlarının bölgede faaliyet içinde olduğunu doğruladı.


Bir yandan da Kandil'i korku dağları sarmış vaziyette.

ELEBAŞI BAYIK KÖŞEYE SIKIŞTI: TÜRKİYE - IRAK GÖRÜŞMELERİ PKK İLE ALAKALI

Kandil'deki ininden konuşan PKK elebaşı Cemil Bayık, "Türk devletinin Irak'la yaptığı bazı görüşmelerin doğrudan PKK ile alakalı olduğu görülüyor" diyerek endişesini dile getirdi. Köşeye sıkışınca Bağdat'ı tehdit etmeye kalkışan Bayık, "Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin PKK'ya karşı verdiği karar doğruysa bu karar PKK'ya ne kadar zarar verecekse, Irak'ın çıkarlarına da o kadar zarar verecektir" dedi.


KANDİL SAPIĞI ENDİŞELİ: "EN KRİTİK MÜCADELE SÜRECİNDEYİZ"

Cemil Bayık gibi Kandil sapığı Duran Kalkan da bir hayli endişeli. Kalkan, "Şunu ifade edebilirim; en kritik mücadele sürecindeyiz" sözleriyle son çırpınışı itiraf etti.


ACZİYET İTİRAFI... "TÜRKİYE HER YERDE! SİHA'LARLA VURUYORLAR, BİZİMKİLER BECERİKSİZ"

"Türkiye, bütün düzlüklerde bulunan şehirlerde. Erbil başta olmak hepsini eline geçirmiş durumda. Kimse bunları çıkaramaz"
diyen PYD elebaşı Salih Müslim ise acziyet itirafında bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modern silahlar ve SİHA'lar kullandığını belirten Müslim, PKK'nın hiç şansı olmadığını dile getirdi.

PYD'li teröristbaşı,"Türkiye bu kafayla giderse kara harekatına dönebilir. Drone'larla hareket ediyorlar. Bizimkilerde pek hava savunma gücü yok. Beceremiyorlar. Sınır üzerinden uçuyorlar, içeriyi vuruyorlar" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN